Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu } -->

neděle 9. listopadu 2014

Autorské právo a fotografie

 Po několika špatných zkušenostech jsem se rozhodla zveřejnit na Facebookové stránce By one eye následující článek. Naštvalo mě hned několik stránek, které zveřejnily fotky holek, které jsme fotily. Naštvalo mě to hlavně proto, že vždycky trváme na tom, aby každý, koho fotíme, zveřejňoval naše fotky s odkazem na naši stránku. Takže si tady můžete přečíst, jak jsme se to rozhodly udělat my a inspirovat se k ošetření autorského práva i u vašich fotek.

Fotografie je autorským dílem. Jedná se o jedinečný tvůrčí výsledek činnosti autora, vyjádřený v objektivně vnímatelné podobě, tedy elektronické. Jakmile stiskneme spoušť a fotografie se uloží na paměťovou kartu, stáváme se autorkami díla - nehledě na jeho objektivní nebo subjektivní kvalitu. Dílo je chráněno už od okamžiku svého vzniku bez nutnosti zařizovat nějaké další formality! 

Každá fotka je autorským dílem, na který se vztahuje příslušný zákon.

Nikdo nechceme, aby se naše díla šířila bez našeho svolení. A co víc, naše díla se ani nesmí šířit bez našeho svolení. Spoustu lidí v dnešní době tyhle věci prostě neřeší a fotografie stahuje a používá na internetu bez většího zamyšlení. Když si vyfotíte selfie v zrcadle a někdo to použije na své stránce, asi autorské právo řešit nebudete tak, jako budete řešit urážku vaší osoby, nebo budete naopak polichocení, že si vaši fotku někdo půjčil. 
My se ale focení věnujeme na profesionálnější úrovni, takže nás naše autorské právo zajímá a chceme, aby se dodržovalo. Každá jedna fotka je originál, na kterém jsme pracovaly a jakožto výsledek naší tvůrčí činnosti se na ni autorský zákon vztahuje.


Osobnostní práva jsou obecně upravena v občanském zákoníku, zákoně č. 40/1964 Sb. Ten stanovuje, že každá osoba má právo na ochranu své osobnosti. Obsah tohoto práva je dále konkretizován tak, že písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity pouze s jejím svolením. 

Toto svolení nám dává modelka tím, že se od nás nechává fotit. Takže pokud je snímek zveřejněn třetí osobou, může se modelka také bránit, ale z jiného důvodu, než my.

Pokud si tedy naše fotky, na kterých jste, dáte vyvolat, rozvěsíte je po obýváku, pak je vše v pořádku. Pokud je ale chcete nabízet dále (např. ke zveřejňování na jiných stránkách, v novinách, zkrátka kdekoli jinde), musíte uvést odkaz na naši stránku. Tento souhlas je uveden ve smluvních podmínkách focení, které dáváme všem modelům a modelkám před každým focením.


Pokud si naši fotku stáhnete a uložíte do počítače, nastavíte si ji jako tapetu plochy nebo mobilu, necháte si je vyvolat, zkrátka pokud naše fotky máte jen pro osobní účely a nešíříte je dál, nejedná se o trestnou činnost. Tu pácháte až tehdy, když fotku zveřejníte bez našeho svolení. Stejně jako obrazy, hudební, literární a jiná tvůrčí díla, i fotografie jsou chráněny legislativou. Konkrétně zákonem č. 121/2000 Sb., nebo-li Zákonem autorským. z jehož porušení se vyvozují patřičné následky.

Domnění, že když zkopírujete fotografii a uvedete autora, je vše legální, je mylné. Ke zveřejnění fotografie potřebujete písemný souhlas autora.  My na tomto netrváme. Stačí nám, když nás uvedete jako autorky a k fotce přiložíte funkční odkaz na naši stránku. S odkazem dáváme svolení k publikaci na internetu, takže ani jedna strana nemusí plnit příslušné právní kroky a formality.

Celé znění autorského zákona si můžete přečíst zde:http://business.center.cz/business/pravo/zakony/autorsky/cast1h1.aspx



Jak to máte s autorstvím fotografií vy? Vadí vám, když je zveřejní nějaká osoba na Facebooku bez odkazu na vaši stránku? Jak si ošetřujete svoje fotky proti zveřejňování cizími osobami? Nebo to vůbec neřešíte?

4 komentáře:

  1. No ty vole. Místo toho, abyste byly rády, že se vaše fotky šíří, plácáte tu něco o autorských právech.

    Jo a mimochodem, ve větě "Pokud je ale chcete nabízet dále, např. ke zveřejňování (...) v novinách (...)" máte chybu. Zjistěte si, co je to zpravodajská licence.

    OdpovědětVymazat
  2. Přijde mi, že to tu máte napsáno až moc formálně, až to může znít trochu směšně. Nicméně vás chápu, samotné mi vadí, když tohle někdo dělá (a že se to děje po každém druhém focení) :(

    OdpovědětVymazat
  3. Je to smutné, že lidé i v dnešní době mají potřebu kopírovat. Je mnohem lepší udělat si svou fotku, protože pak bude vidět, že jste si např. s článkem dali opravdu práci.
    Článek je fajn, protože člověk se všude dozví, že je kopírování trestné, ale už se nedozví proč.

    xx

    OdpovědětVymazat
  4. @ Anonymní: A k čemu jim to je dobré, že se jejich fotky šíří, když u nich není uveden autor? O.o Já bych byla naštvaná úplně stejným způsobem, protože jako fotografovi ti jde hlavně o to, aby se o tobě vědělo, a pokud se někomu líbí ten styl, aby si tě hned mohl dohledat, navštívit tvou galerii, aby ta fotka měla tvůj podpis. Bohužel jako zákazník bych fakt nechtěla mít na své krásné nové fotce vodotisk, takže to podlě mě holt jinak než slušností na obou stranách nejde. Upřímně nechápu, proč má nějaký zákazník při zveřejnění té fotky třeba na fb problém dát tam ten odkaz. Spíš myslím, že jde o to, že nečtou podmínky smluv, které podepisují, a neznají AZ. Ze strany autorů si to tedy jde pošéfovat tak maximálně tím, že jim to při tom podepisování jasně vytípneš a vysvětlíš, aby se později případně nemohli vymlouvat, že si toho nevšimli (ne že by jim to bylo něco platné, jednou to podepsali, ale stejně).

    OdpovědětVymazat