Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu } -->

čtvrtek 1. června 2017

Merapi - sopka, která vás dostane na pokraj sil


Gunung Merapi, tedy Ohnivá hora, leží v centru střední Jávy. Vesnice, která leží přímo pod úpatím sopky Merapi, je celá umístěná ve velmi příkrém svahu.





Místní cestu často zdolávají na motorce, která je v Indonésii nejrozšířenějším dopravním prostředkem. Motocykl je užitečný pomocník k převozu naprosto čehokoli. Na helmu či jiná bezpečnostní opatření tu nikdo nedbá, Indonésané však svoje stroje ovládají velmi dobře.
Další skupinou, které jsme ve vesnici často potkávali, byly ženy nejrůznějšího věku; nejčastěji ovšem starší, které bez protestů a zdánlivě i bez námahy nosily kupy dříví, vodu nebo trávu přímo na zádech.


Kvůli téměř čtyřhodinovému výstupu bylo nutné vyrazit okolo jedné hodiny v noci. Po pár hodinách spánku nás majitel domu, ve kterém jsme byli ubytovaní, vyvezl po cestě k úpatí hory, dál už jsme museli sami.
První část výstupu vedla stezkou v zalesněné části hory. Šlo se korytem, kterým teče voda při období dešťů, takže cesta byla značně hluboká a plná kamení.



Výstup stál za to, Merapi nám nabídla neskutečný východ slunce. Po čtyřech hodinách to byla odměna, která stála za to.


Pokud máte zažitou představu, že v kráteru se vaří žhavé rudé magma, skutečnost vás možná trochu překvapí a možná i zklame. Zážitek ze stání na okraji takřka třicetimetrového kráteru je ovšem stejně impozantní.

Na výstup se rozhodně hodí dobré boty, nejlépe pohorky. I s teniskami na běhání se to ovšem dalo dobře zvládnout.

Malé černé kamínky, které se drolí a sypou pod nohama. Tato část výstupu byla ze všech nejtěžší, protože bylo takřka nemožné najít stezku.


Nahnědlý "mrak" na fotce je pára ze sopky.


Výhled je opravdu neskutečný a je tou nejlepší odměnou po namáhavém výstupu, kterou si člověk může přát.

 Po zalesněné a sypké části přichází kamenitá stezka plná balvanů. Po ní se lezlo už o něco lépe, protože bylo čeho se zachytit.

 Protější sopka Sindoro je na výstup prý ještě tězší.



Poslední výbuch sopky se stal v roce 1994, láva se dostala až do vzdálenosti několika kilometrů (na opačnou stranu od vesnice) a zemřelo 43 lidí. Merapi je v blízkosti města Yogyakarta, které ohrožuje.

1 komentář:

  1. Fotky jsou nádherné a já ti děkuji, že jsi mi dodala do hlavy zase o něco víc nebeských výšin :3

    OdpovědětVymazat